Jakie ciasta są najczęściej wybierane na święta?

Ciasta, ciasteczka, placki, pierniczki. Któż nie kocha słodkości. Pięknie ozdobione, cudownie pachnące pozwalają rozkoszować się niebywałym smakiem. Dodają nam uśmiechu i energii. Jest ich tak duży wybór, że zawsze ciężko zdecydować się na ten jeden kawałeczek. Pozostawiają słodycz w naszych ustach, są spełnieniem marzeń o przyjemności. Czy to na drugie śniadanie, czy do kawki po obiedzie, czy na święta? Które to są te najpyszniejsze, najczęściej wybierane?

Boże Narodzenie

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób okazja, by spotkać się z całą rodziną. Każdy, kto ma taką możliwość, stara się spędzać Wigilię i dni świąteczne w gronie najbliższych. To właśnie wtedy rozkoszujemy się wspaniałymi ciastami. I właśnie wtedy przykładamy do ich wyprodukowania najwięcej uwagi. Tradycyjnym ciastem wigilijnym jest makowiec. Ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru i bakalii. Wypiek taki najczęściej przybiera formę zwijanej rolady, ale też placka czy tarty. Zasadą jest wykładanie grubej warstwy maku na cienką warstwę ciasta. Zaraz za makowcem mamy piernik i pierniczki. Ciasto o słodko-pikantnym smaku, długiej trwałości, mocno przyprawione przyprawami korzennymi. Malutkie, cudownie ozdobione pierniczki  z dodatkiem imbiru i cynamonu.

Wielkanoc

Drugim świętem na które przygotowujemy wspaniałe wypieki to Wielkanoc. Tutaj na stole królują mazurki, serniki i baby. Mazurki ciastem tradycyjnym na delikatnym i kruchym spodzie. Mogą być małe, takie jednoosobowe lub duże, które kroimy na kilka części. Ozdobione różnokolorowymi lukrami i bakaliami. Migdały, rodzynki i orzechy doskonale uzupełniają wygląd i smak. Sernik to ciasto deserowe, którego głównym  składnikiem jest twaróg. Można go upiec na kruchym spodzie lub zupełnie bez spodu. Z dodatkiem rodzynek lub gładki, z polewą lub galaretką. Na ciepło czy na zimno. I z tych głównych ciast zostają nam baby, babki, babeczki. Pyszne, delikatne i lekkie jak puch.