Jak zrobić ciasto wegańskie?
Coraz więcej osób świadomie rezygnuje ze spożywania produktów odzwierzęcych. Przygotowywanie wegańskich potraw i deserów nie należy jednak do najprostszych zadań. Jak zrobić to dobrze? O czym trzeba pamiętać, przygotowując wegańskie ciasto?
Sposoby na ciasto wegańskie
Jednymi z głównych składników większości tradycyjnych ciast są jajka i mleko krowie. To produkty odzwierzęce, na które nie ma miejsca w diecie wegańskiej. Czy można je jakoś zastąpić? Mleko krowie można w większości przypadków zastąpić mlekiem roślinnym, np. sojowym. A co z jajami? Zazwyczaj pomija się ten składnik lub zastępuje np. zmielonym siemieniem lnianym. Ciasto wegańskie można stworzyć także z bananów, batatów czy na bazie innych owoców i warzyw. Do tworzenia deserów bez produktów odzwierzęcych często wykorzystuje się również kaszę jaglaną, daktyle lub tofu. Oczywiście, wykonywanie samodzielnie ciasta wegańskiego może okazać się trudnym i czasochłonnym zadaniem. Nie zawsze też uda się za pierwszym razem, dlatego też warto uzbroić się w cierpliwość.
Czy ciasto wegańskie może być tak smaczne, jak tradycyjne?
Wiele osób uważa, że ciasto bez produktów odzwierzęcych nie może być tak samo smaczne, jak tradycyjne. Nie jest to jednak prawda. Wykonane na bazie wysokiej jakości, naturalnych składników ciasto dla wegan może być nawet smaczniejsze od tradycyjnego wypieku. Co ciekawe, wprawni cukiernicy są w stanie wiernie odtworzyć bardzo dokładnie smak domowych ciast przygotowywanych na standardowych składnikach w swoich wegańskich deserach. Coraz więcej cukierni i kawiarni ma w swojej ofercie właśnie tego typu wyroby. Często są one tak smaczne i oryginalne, że gustują w nich nie tylko weganie, ale także osoby spożywające na co dzień produkty odzwierzęce.