Dlaczego lody rzemieślnicze są zdrowsze?
Często powracamy wspomnieniami do smaku lodów, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Nie ma się czemu dziwić, bo niegdyś mogliśmy do woli cieszyć się smakiem lodów, które były wyrabiane zgodnie ze starymi recepturami. Dziś, w większości, lody produkowane są na masową skalę i zawierają sporo sztucznych dodatków. Alternatywą dla lodów dostępnych w sklepach i niektórych lodziarniach, są lody rzemieślnicze. Wyjaśniamy, czym różnią się od zwykłych lodów.
Lody to jeden z najzdrowszych deserów
Wszyscy kochamy lody. Deser ten nie jest zarezerwowany jedynie dla najmłodszych i doskonale smakuje nie tylko w czasie letnich upałów. Lody w waflu, na patyku oraz podane z różnymi dodatkami to idealny deser na co dzień i od święta, którym możemy delektować się bez większych obaw o wygląd sylwetki. Jak to możliwe? Tradycyjne lody to niskokaloryczny i zdrowy deser, który polecają nawet dietetycy. Trzeba podkreślić, że chodzi o lody wyrabiane zgodnie z dawnymi recepturami, które nazywane są lodami rzemieślniczymi. Dawniej nie było dodatków do żywności, a lody powstawały jedynie z mleka, śmietanki, żółtek, cukru oraz owoców. Taki skład mają także obecnie zyskujące na popularności lody rzemieślnicze. Są one źródłem witamin oraz innych składników odżywczych m.in. białka, co sprawia, że stanowią wartościowy składnik diety.
Lody rzemieślnicze a zwykłe lody produkowane na masową skalę
Zdrowy, naturalny skład wpływa nie tylko na zauważalną różnicę w smaku lodów, ale także pozwala uniknąć dostarczania do organizmu chemicznych dodatków do żywności. Lody rzemieślnicze (np. lody gałkowe) są smacznym deserem, którym mogą delektować się także osoby dbające o zdrowie. Bez obaw możemy podać je nawet małym dzieciom. Lody produkowane na masową skalę to dość kontrowersyjny temat, bo często powstają z półproduktów i zawierają wiele potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia składników. Ma to związek z koniecznością ograniczenia kosztów produkcji, a także przedłużenia trwałości sprzedawanych wyrobów. My stawiamy na jakość i tradycję oraz dbamy o zdrowie naszych klientów. Oferujemy lody rzemieślnicze, które mają prosty, naturalny skład i wyjątkowy smak. Nie stosujemy sztucznych dodatków, bo nie ma ich w starych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie recepturach, z których korzystamy.